Maminka byla Rusínka. Její boršč jsem se naučila vařit a dnes ho vaří i dcera pro svou rodinu.
Hodnocení
4.7
/ 5 (51x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
8x
Ingredience
Ostatní
Olej3 lžíce
Brambory4 ks
Bobkový list4 ks
Maso hovězí přední400 g
Hlávkové zelí100 g
Kořenová zelenina150 g
Červená řepa1 ks
Celé nové koření5 kuliček
Hovězí kost2-3 ks
Podle chuti
Sůl
Mletý pepř
Zakysaná smetana
Podle potřeby
Ocet
Postup přípravy
Hovězí maso nakrájíme na kostky, přidáme hovězí kosti a koření, osolíme, opepříme a vaříme do měkka.
Kořenovou zeleninu si očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle.
Rozehřejeme si pánev s troškou oleje a zeleninu orestujeme, pak podlijeme trochou vývaru z pod masa, přidáme nakrájené zelí a brambory a uvaříme doměkka.
Na rozehřátý olej dáme najemno nastrouhanou červenou řepu a dobře orestujeme. Dělá se to proto, že pak má polévka hezkou červenou barvu. Při restování řepa pustí šťávu. Pokud je řepa suchá a šťávu moc nepouští, přidáme trochu vývaru.
Tyto připravené ingredience smícháme dohromady. Podkarpatský boršč ochutíme a přidáme malou lžíci octa. Tím se polévka krásně zbarví do červena.
Podkarpatský boršč rozdělíme do talířů a každou porci ozdobíme zakysanou smetanou.
Na dochucení polévky používám ještě navíc mletý bobkový list a nové koření a dávám ho docela dost.
Přidávám ho do hotové polévky, protože tyto nepřevařené ingredience nádherně polévku provoní.