Pravá česká čirá polévka výborné chuti.
1 stroužek | česnek |
1 ks | cibule |
1 ks | celer |
1.5 l | voda |
2 ks | bílek |
1 ks | pórek |
1 ks | mrkev |
6 ks | celý pepř |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
muškátový oříšek mletý | |
podle potřeby | |
odřezky masa | |
drůbeží kosti |
Kosti a odřezky drůbeže vložíme do studené, mírně osolené vody a přidáme pepř. Dáme povařit. Vaříme asi hodinu a půl. Jestliže se nám voda z kostí při vaření vyvaří, tak přidáme studenou. Když máme vývar dostatečně silný (ochutnáme abychom to zjistili) osolíme jej, ochutíme muškátovým oříškem (mletým) a necháme zhruba 15 minut stát. Poté vývar přecedíme přes filtr na vaření kávy. Jestliže nemáme filtr, použijeme kousek čistého plátna. Chcete-li docílit dokonale čirého vývaru, všlehejte do něj dva bílky. Bílky se srazí s něčistotami dohromady. Poté vývar ještě jednou přecedíme přes plátno nebo filtr. Do vývaru přidáme stroužek česneku, celou cibuli a jemně pokrájenou zeleninu (celer použijeme malý). Vaříme dalších 20 minut, aby se zelenina prohřála. Poctivý drůbeží vývar podáváme v nahřátých polévkových miskách. S vejcem či masovými, nebo játrovými knedlíčky. Polévku můžeme dozdobit dle fantazie petrželkou nebo pažitkou.
Foto: Profimedia.cz
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena