Recept na poctivý český oběd z mletého masa.
4 listy | hlávkové zelí |
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
sůl | |
ocet | |
směs | |
1 ks | vejce |
10 dkg | strouhanka |
30 dkg | hladká mouka |
500 g | mleté maso |
omáčka | |
10 dkg | celer |
2 ks | mrkev |
3 ks | bobkový list |
5 kuliček | nové koření |
2 ks | malý rajský protlak |
podle potřeby | |
1 lžíce | sádlo |
1.5 dl | voda |
hladká mouka |
Smícháme 500 g mletého masa s jedním vejcem,15 dkg hladké mouky,10 dkg strouhanky, solí a mletým pepřem. Vše pořádně zamícháme. Z hlavky zelí odloupneme čtyři listy a dáme je spařit do vařicí vody. Spařené listy rozložíme a mleté maso rozdělíme na čtyři díly. Z mletého masa vytvarujeme placičky a pokládáme je na zelné listy, které zavineme a položíme na vymaštěný pekáč. Dáme zprudka zapéct na 200 °C na 10 minut. Do hrnku dáme 1,5 dcl vody, ve které rozmícháme dvě lžičky rajského protlaku. Zapečené maso tímto podlijeme, teplotu stáhneme na 160 °C a zvolna pečeme 40 minut. Mezitím nachystáme základ na rajskou omáčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev) očistíme a nakrájíme na kousky. Připravíme si vývar z nového koření a bobkového listu. Na sádle osmažíme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a zarestujeme s rajským protlakem. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme až zelenina změkne. Potom přidáme výpek z upečených zelných listů a přilijeme vývar připravený z nového koření a z bobkového listu. Nakonec omáčku zahustíme hladkou moukou a dochutíme cukrem, solí a octem. Plněný zelný list s rajskou omáčkou podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.
Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty
Domácí mleté maso má mnohem lepší chuť a můžeme z něj připravit i jiné chutné pokrmy - nejen sekanou nebo karbanátky. Nakonec máme záruku, že bude kvalitní a čerstvé.
Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
Poctivý babiččin recept na plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou. Podle našeho FOTONÁVODU ho jistě zvládnou uvařit i ti, kteří v kuchyni teprve začínají. A jaká je to dobrota!
autor Renegene
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena