Housky namočíme a vymačkáme. Maso se žemlí jemně pomeleme, přidáme vejce, strouhanku nadrobno nakrájenou cibuli, důkladně promícháme a dochutíme solí i pepřem.
Slaninu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi ji necháme zesklovatět. Zelí očistíme, košťály vyřízneme a zelí spaříme horkou vodou. Vyjmeme, ochladíme a rozebereme. Silnější listy naplníme masovou směsí a zabalíme.
Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, osmažíme na rozehřátém sádle a zastříkneme vodou. Do základu naskládáme plněné listy, přikryjeme pokličkou a dusíme zvolna asi 20 minut. Pak závitky vyndáme.
Základ vysmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme vývarem. Dobře rozmícháme, uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme asi 20 minut.
Provařenou šťávu dochutíme solí a přecedíme na závitky, přidáme slaninu a krátce prohřejeme.
Plněný zelný list podáváme s dušenou rýží.