Nenáročný recept na krocana plněného jedlými kaštany. Na Vánoce je to u nás tradiční pochoutka.
Hodnocení
4.7
/ 5 (7x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
1x
Ingredience
4 kg
krocan
podle chuti
sůl
rozmarýn
na potření
250 g
máslo
1 ks
cibule bílá
nádivka
100 g
celer
60 g
rozinky
600 g
jedlé kaštany
250 g
tvrdý chleba
Postup přípravy
Celer s cibulí očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
Nakrájenou cibuli s celerem vložíme do hrnce a na másle osmahneme.
Po pár minutách přidáme předem namočené rozinky a jemně nasekanou petrželku.
Uvařené a oloupané kaštany rozmačkáme a se starším rozdrobeným chlebem je pomocí robota rozmixujeme do hladké směsi.
Kaštanovou směs vložíme do základu s cibulí a dobře promícháme.
Připravíme si hlubší pekáč, který dobře i ze stran vymažeme.
Máslem potřeme omytého krocana zevnitř i zvenku. Připraveného pomazaného krocana vyplníme kaštanovou náplní. Kuchyňskou nití krocana zašijeme a přichytíme i stehna. Stehna delší nití přichytíme za hrud. Až sundáme upečenému krocanovi nit ze stehen, zůstane takto pěkný tvar. Krocana posypeme nasekaným rozmarýnem.
Plněného krocana kaštanovou nádivkou vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 190 °C. Každých 15 - 20 minut krocana potíráme vypečenou šťávou. Krocana občas propíchneme. Doba pečení krocana záleží na velikosti. Musí být dobře propečen i zevnitř. Plněného krocana kaštanovou nádivkou si můžeme dopřát s bramborovou přílohou.