Telecí plátky, použila jsem část z ořechu, rozklepeme do tenkých plátků. Ty moje vypadaly jako sloní uši. Osolíme je, opepříme a potřeme dijonskou hořčicí. Slaninu nebo špek, klobásu a okurky nakrájíme na dlouhé tenčí kousky. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme a měsíčky. Vejce rozčtvrtíme.
Na připravené telecí plátky poklademe k jedné straně slaninu, vejce, okurky, klobásu a okurky. Opatrně zavineme a podle potřeby zpevníme nití. Pak ptáčky ještě osolíme a opepříme.
Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej, vložíme telecí ptáčky a zprudka je ze všech stran orestujeme dozlatova. Pak je podlijeme vývarem, zakryjeme a zvolna dusíme, až téměř změknou. Můžeme je dát do papiňáku, ale telecí je měkké celkem rychle. Do hrnce přidáme suroviny, které se nevešly do ptáčků, a dusíme doměkka. Podle potřeby samozřejmě přiléváme vývar nebo vodu a ptáčky otáčíme.
Měkké plněné telecí ptáčky vyjmeme, omáčku zahustíme buď jíškou nebo část omáčky rozmixujeme. Nakonec ještě ochutíme solí, pepřem nebo hořčicí podle chuti a vrátíme prohřát ptáčky.
Plnění telecí ptáčci jsou výborní s rýží nebo těstovinami.