Recept na zelné závitky plněné vepřovým mletým masem s chutí česneku a dušené v troubě na cibulovém základu. Výborný hlavní chod.
3 ks | cibule |
2 lžíce | sádlo |
0.3 lžičky | drcený kmín |
1 špetka | jedlá soda |
6 listů | bílé hlávkové zelí |
náplň | |
---|---|
80 g | slanina |
3 stroužky | česnek |
1 ks | vejce |
3-4 lžíce | strouhanka |
300 g | mleté vepřové maso |
podle chuti | |
sůl | |
čerstvá petrželka | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
vývar |
Zelné listy povaříme asi 5 minut v osolené vodě se špetkou jedllé sody. Změklé listy necháme okapat a ztvrdlé stonky odřízneme. Připravíme si náplň. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s mletým masem. Směs osolíme, opepříme, ochutíme prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a spojíme vejcem a strouhankou. Náplň necháme asi 20 minut odležet. Pak masovou směs rozdělíme na zelné listy, které svineme do závitků a zajistíme jehlami. Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky a na sádle s drceným kmínem opečeme dozlatova. Cibuli přendáme do pekáčku, poklademe zelnými závitky, podlijeme vodou nebo vývarem a přikryté dusíme v troubě při 180 °C doměkka. Během dušení zelné závitky přeléváme výpekem. Měkké závitky vyjmeme z pekáčku a výpek propasírujeme přes sítko. Plněné zelné závitky rozdělíme na porce, přelijeme šťávou a podáváme s opečeným bramborem a zeleninou.
8 tipů, jak připravit masové závitky
Osvědčené recepty na závitky z kuřecího, vepřového, hovězího i mletého masa. Pokud tápete nad tím, co k dnešnímu obědu, vrhněte se právě na závitky. Jsou vděčnou volbou a v lehčí verzi je stačí doplnit zeleninovým salátem. V sytější podobě podáváme s rýží, vařenými brambory nebo bramborovou a jinou zeleninovou kaší či pyréčkem.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena