1. Rajčata nařízneme do kříže, ponoříme do vroucí vody, vyjmeme a opatrně zbavíme slupky. Rajčata nakrájíme na drobné kostičky. Začneme s přípravou rajské omáčky. Cibuli oloupeme a zapíchneme do ní pár hřebíčků. Na másle osmahneme lžíci mouky, zalijeme rajským protlakem, který zředíme trochou vývaru. Přidáme rajčata, připravenou cibuli, bobkový list, nové koření a asi 10 minut povaříme. Rajskou omáčku podle chuti osolíme a osladíme.
2. Nyní si naplníme papriky. Papriky omyjeme, odřízneme vršek a z vnitřku vydlabeme semínka. Někdo peče papriky i s vrškem, který na naplněné papriky přiklopíme. Připravíme si masovou náplň. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Odstavíme z tepla, vmícháme maso, vejce a rýži. Směs na plněné papriky osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou. Směs pořádně promícháme. Papriky pečlivě naplníme směsí až po okraj. Můžeme si pomoci druhým koncem vařečky.
3. Naplněné papriky uložíme do pekáčku a zalijeme připravenou rajskou omáčkou. Plněné papriky s rajskou omáčkou pečeme na 180 °C asi 60 minut. Před podáváním z omáčky vyjmeme cibuli, bobkový list a kuličky nového koření.
4. Plněné papriky na talíři přeléváme rajskou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem, případně dušenou rýží.
Oblíbené retro: Jak se dělají plněné papriky a proč se do nich přidává rýže?
Paprikové lusky plněné mletým masem a rajská omáčka platí za klasiku českých jídelen a kantýn. Svou slávu si však stále drží i na stolech doma nebo v restauracích jako součást poledních menu. S úspěchem je však můžete i obměňovat. Podávejte ji třeba bez omáčky, plňte nápaditými nádivkami s obilovin, masa i tofu.
Autor:Michy

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena