Super chuťovka, která nikdy nezklame a stále chutná. Jednoduchý recept na plněné langoše.
Hodnocení
4.7
/ 5 (15x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Cukr1 lžíce
Sůl1 a 1/2 lžičky
Mléko1 sklenka
Droždí42 g
Hladká mouka 500 g
Podle chuti
Uzenina
Tvrdý sýr
Podle potřeby
Olej na smažení
Postup přípravy
Ohřejeme necelou půl sklenky mléka, které osladíme lžící cukru. Do slazeného mléka rozdrobíme droždí a promícháme na kašičku. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy vysypeme půl kila mouky a z jednoho kraje ji osolíme. Z druhého kraje, kde není sůl, přidáme vzešlý kvásek a zbytek mléka. Potom začneme vařechou promíchávat.
Jakmile se těsto přestane lepit na vařechu, těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme opět na teplém místě vykynout do dvojnásobného objemu. T
ěsto převrátíme na kuchyňský pomoučněný vál. Z těsta odebíráme menší kousky, z kterých vytvoříme míčky a necháme je dalších asi 10 minut odpočinout.
Z těsta bude asi 10 langošů. Každý kousek těsta natahujeme na slabý langoš.
Na polovinu položíme oblíbenou uzeninu a posypeme strouhaným sýrem. Druhou polovinou uzavřeme a kraje přimáčkneme. Takto uděláme i zbývající langoše.
Plněné langoše smažíme v rozpáleném oleji na pár sekund z každé strany dozlatova a ihned je ukládáme na sací ubrousek.
Plněné langoše podle chuti chutnají nejlépe teplé.
Maminka udělala placky o průměru pánve, naplnila a přehnula napůl. Smažila potom dva " půlměsíce " dozlatova. Plníla bryndzou, balkánem nebo udušeným zelím (čerstvé zelí nastrouhané a vydušené na sádle, osolené a opepřené).