Mouku nasypeme do mísy a uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme cukrem a zalijeme 0,5 dl vlažného mléka. V teple necháme vzejít kvásek.
Pak do mouky přilijeme zbylé mléko, přidáme sůl a rozměklý tuk. Zaděláme hladké nelepivé těsto, které přikryté utěrkou necháme v teple vykynout.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Makrelu stáhneme, zbavíme kostí a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na proužky. Sýr nakrájíme na kostičky.
Formu na pizzu vytřeme olejem a roztáhneme na ni těsto. Na těsto poklademe plátky rajčat, na ně kousky makrely a celou pizzu posypeme cibulí. Poprášíme paprikou, pepřem i tymiánem a ozdobíme půlkami oliv a lístečky bazalky. Na povrch pizzy rovnoměrně rozložíme sýr.
Pizzu s uzenou makrelou pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň do zrůžovění - asi 40 minut.