Pikantní zeleninové chutney

Chuťově výrazná směs zeleniny, která je tepelně zpracovaná, ochucená a částečně rozmixovaná. Recept na pikantní přílohu k různým pokrmům.


4.47x
75 min

Postup přípravy

Lilek nameleme, cibule nakrájíme na jemno a česnek utřeme. Kapie a obyčejné barevné papriky nakrájíme na menší kousky (2 x 2 nebo 2 x 1 cm). Rajčata pokrájíme na menší kousky a vyjadřincujeme. Feferonky nasekáme nadrobno. Pro vyloženě pálivou směs použijeme 1 kg slovenských pálivých paprik místo těch obyčejných barevných.

Do většího hrnce nalijeme olivový a slunečnicový olej a na nich 5 minut podusíme lilek. Přidáme nakrájenou cibuli, kapii a papriku. Dále přidáme veškeré koření, sůl, rozsekané feferonky a dusíme dalších 20 minut.

Po uplynutí tohoto času vmícháme do směsi pokrájená rajčata, cukr s rozetřeným česnekem a odkryté mícháme ještě 5 minut. Poté tyčovým mixérem směs částečně promixujeme, ale ne na kaši!

Horkou směs plníme do skleniček, které ihned uzavíráme a stavíme vychladnout víčkem dolů. Směs by měla být lehce nasládlé česnekem navinulé pikantní chuti.
Chutney uchováváme v chladničce nebo pro dlouhý čas při normální teplotě. Pikantní chutney můžeme sterilovat 10 minut při 90 °C.

Pikantní zeleninové chutney lze použít k dochucení gulášů a různých omáček, pro výrobu masových směsí, přímo na topinku nebo jako směs s brambory či na těstoviny.
user-icon

autor DROBEK


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pikantní zeleninové chutney

Zpět na recept