Pětidenní svíčková

Recept na vynikající svíčkovou s karlovarskym knedlíkem.


3.79x

Ingredience

2-3 lžícecukr
50 gmáslo
200 gcibule
400 gceler
1 špetkatymián
0.5 kscitron
750 gmrkev
150 gšpek
5 listůbobkový list
5 kuličeknové koření
1 lžíceplnotučná hořčice
750 mlsmetana ke šlehání
500 ghovězí zadní
400 gkořenová petržel

podle chuti

sůl
mletý černý

Postup přípravy

První den si maso očistíme a prošpikujeme špekem. Když špek předem nakrájíme na nudličky a zmrazíme, jde to lépe. Poté si připravíme marinádu, kterou potřeme maso a dáme na den do ledničky. Marinádu si připravíme z rozehřátého másla, do které přidáme šťávu z půlky citronu, lžíci plnotučné hořčice, sůl a pepř. Druhý den očistíme zeleninu a nakrájíme na velké kousky. V hrnci si rozpálíme olej, na kterém zprudka osmažíme maso, cca 2 minuty z každé strany. Poté maso vyndáme na talíř. Do výpeku z masa přidáme 1 - 2 dl vody. Přidáme 2 - 3 polévkové lžíce cukru a necháme zkaramelizovat do světle hněda, poté zalijeme půl litrem vody. Přidáme 2 - 3 lžíce octa, koření a zeleninu. Dle potřeby podlijeme vodou, přivedem k varu a vaříme 5 - 10 minut. Poté odstavíme, vyndáme část zeleniny, maso ponoříme do zeleninového vyvaru a zasypeme zbytkem zeleniny. Po vystydnutí dáme do lednice. Třetí den dáme malé množství zeleniny na řídké pokrytí dna pekáče. Na zeleninu položíme maso, to polijeme částí zeleninového vývaru a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme cca 2,5 hodiny. Během pečení uvaříme zbytek zeleniny doměkka, cca 1,5 hodiny po dopečení masa přidame výpek a zeleninu z pekáče do hrnce. Z hrnce poté vyndáme bobkový list a nové koření a zeleninu přepasírujeme přes sítko, je možno před pasírováním rozmixovat tyčovým mixérem, pak jde pasírování lépe. Do hrnce s propasírovanou zeleninou vložíme maso, zakryjeme pokličkou a svíčkovou vložíme zpět do trouby ještě na půl hodiny. Troubu vypneme, ale hrnec tam necháme do druhého dne. Čtvrtý den do omáčky přidáme 750 ml 30% šlehačky a přivedeme k varu. Naředíme podle libosti, já přidávám o hustotu, aniž by bylo potřeba zahušťovat moukou. Svíčkovou dochutíme solí, pepřem a necháme den odležet. Pátý den už jen pětidenní svíčkovou podáváme. Nejlepší je s karlovarským knedlíkem.
user-icon

autor blumik

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pětidenní svíčková

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena