těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
125 g | máslo | |
125 g | med | |
75 g | cukr krupice | |
250 g | hladká mouka | |
1 lžička | jedlá soda | |
2 lžičky | perníkové koření | |
poleva | ||
1 ks | bílek | |
200 g | cukr moučka | |
1 kapka | citronová šťáva | |
0.5 lžičky | škrob bramborový | |
potravinářské barvivo |
Med, cukr a máslo nebo tuk na pečení rozpustíme. Do směsi přidáváme mouku, sodu, perníkové koření, sůl a vejce. Vše důkladně promícháme šlehačem. Polotekuté těsto přelijeme do sáčku a necháme den uležet v lednici. Druhý den je těsto pevné. Těsto rozválíme na vále podsypaném moukou asi na tloušťku 3 - 4 mm a vykrajujeme tvary, které můžeme potírat bílkem pro větší lesk. Pečeme v předehřáté troubě na pečící fólii nebo papíru při teplotě cca 160 °C asi 5 minut - spíše hlídáme, aby nezačaly moc tmavnout okraje perníků. Ke zdobení doporučuji klasiku - sníh z bílku ušlehaný s jemným cukrem moučka. Pokud je sníh moc tuhý, ředíme pár kapkami z citronu a pokud je řídký, dosypáváme cukr. Přidávám i trochu bramborového škrobu, zdobení se mi pak zdá pevnější, po zatvrdnutí odolnější. Polevu dobarvujeme potravinářskými barvami. Tyto perníčky nikdy úplně neztvrdnou a jsou po upečení křupavé jako sušenky a po pár dnech krásně změknou (nejlépe uložené v krabici na balkoně).
Jde to i bez vajec! Inspirace na veganské velikonoční recepty
Vyznáváte zdravější vaření a pečení? Rádi zkoušíte nové recepty? Nebo právě přecházíte na veganskou stravu? S blížícími se Velikonocemi se nemusíte v ničem omezovat, veškeré tradiční dobroty lze upravit i do veganské podoby.
Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?
Velikonoce se kvapem blíží, a i když letos proběhnou možná za stejně nestandardních podmínkách jako minulý rok, určitě si tím nenechte zkazit náladu a nachystejte si doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Autor:banitram
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena