Vyzkoušejte recept na jemně pikantní pečený bůček s cibulí a jablky na sladko-kyselý způsob.
800 g | vepřový bůček |
3 ks | cibule |
2 ks | menší jablko |
300 ml | zeleninový vývar |
1 lžička | solamyl |
marináda | |
---|---|
3 lžíce | sůl |
1 lžíce | cukr krystal |
0.3 lžičky | mletá chilli paprika |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
mletá chilli paprika | |
1 lžička | med |
balzamikový ocet |
Na tento recept budeme potřebovat asi 800 g vyššího plátu bůčku s kůží bez kostí. Maso očistíme a kůži tenkým řezem odstraníme tak, aby na plátu masa zůstala tuková vrstva. Kůži však nevyhazujeme, ale použijeme ji při pečení. V misce promícháme sůl s cukrem a chilli paprikou a tuto směs ze všech stran vetřeme do masa. Poté bůček zabalíme do folie a necháme přes noc marinovat.
Druhý den maso otřeme papírovou utěrkou a necháme asi 1 hodinu odležet při pokojové teplotě. Mezitím oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a očištěná a jádřinců zbavená jablka na klínky.
Na dno pekáčku položíme kůži z bůčku řezem dolů, na kterou naneseme cibuli a jablka. Na ně položíme marinovaný plát bůčku tukovou vrstvou nahoru, vše podlijeme asi 100 ml vody nebo vývaru a pečeme při 180°C doměkka. Během pečení maso přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Pokud horní tuková vrstva bůčku není dost zlatavá, zvýšíme teplotu na posledních 10 minut na 200°C.
Upečený bůček vyjmeme z pekáče, kůži odstraníme a pečenou cibuli s jablky propasírujeme i se šťávou do kastrůlku. Omáčku přivedeme k varu, přilijeme vývar se lžičkou solamylu, vše necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí, pepřem, chilli kořením, medem a balzamikem.
Pečený marinovaný bůček nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je dušené zelí a knedlíky.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
Knedlíky Češi milují: Recepty, které si najdou místo ve vaší kuchařce
Karlovarský, vídeňský, bramborový nebo klasický kynutý knedlík? Který na vašem talíři vítězí? Připravili jsme pro vás výběr nejoblíbenějších přílohových knedlíků, které k pečené huse nebo kachničce nemohou chybět.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena