Vykuchané makrely očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Z omytého citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky a sloupnutý česnek prolisujeme. Očištěné chilli papričky nakrájíme najemno.
Připravíme si náplň. Na malém množství oleje zpěníme cibulku a chilli papričky. V misce promícháme cottage sýr s usekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, citronovou kůrou a šťávou. Nakonec do náplně vmícháme opraženou cibulku s chilli papričkami. Směs podle chuti osolíme a opepříme.
Makrely naplníme sýrovou směsí s bylinkami, potřeme je olejem a zapékáme při 200 °C dorůžova.
Pečené makrely s bylinkovou náplní podáváme s opečeným bramborem a zeleninovými saláty.