Večer před přípravou kváskového knedlíku připravíme rozkvas. Do mísy robota dáme 3 lžíce aktivního kvásku z bílé chlebové mouky,
recept zde.
Ke kvásku přidáme 75 gramů bílé chlebové mouky T 650 a 75 ml vlažné vody. Všechno spolu dobře rozšleháme vidličkou, abychom do směsi nahnali, co nejvíce vzduchu. Mísu zabalíme do igelitové tašky a necháme přes noc (cca 12 hodin) při pokojové teplotě odpočívat volně na pultu.
Ráno přidáme k vykynutému rozkvasu 500 gramů polohrubé mouky, 1,5 lžičky soli, 1 vejce a 250 ml vlažného mléka a začneme mísit. Když se nám těsto začne zachytávat na mísícím háku, přidáme ještě 2 až 3 lžíce polohrubé mouky a vymísíme hladké pružné těsto, které zabalíme do igelitové tašky. Těsto uzavřeme v tašce a necháme odpočívat 1 hodinu.
Po hodině těsto vybereme na pomoučněnou desku, těsto je dost řídké. Těsto začneme mísit rukama tak, že od kraje těsto uchopíme, přeložíme do středu a stlačíme. Těsto pootočíme a opět pokračujeme stejně a mísíme ručně tímto způsobem.
Při mísení se nám do těsta postupně zapracuje mouka, proto stále pomoučňujeme desku. Pokud vidíme, že těsto drží hodně pohromadě, rozdělíme ho na 2 části, z kterých budou knedlíky. Každou část těsta mísíme samostatně stejným způsobem, jako jsme mísili na začátku.
Když se nám už těsto nerozlévá na strany a není ani husté, vytvarujeme z těsta knedlíky. Vytvarované knedlíky přendáme na plastový tácek, který jsme jemně vymazali olejem, aby se knedlíky nepřilepily k tácku. Tácek s knedlíky zabalíme do igelitové tašky a necháme 1,5 hodiny kynout v teple, pokud je místnost chladnější, tak i déle.
Vykynuté knedlíky dáme pařit do hrnce na pařák, pod kterým vře voda - asi 250 ml. Na pařák položíme pečící papír, který jsme potřeli tenkou vrstvou oleje. Hrnec přikryjeme pokličkou a paříme 10 minut, poté pokličku opatrně odstraníme, abychom se neopařili horkou párou. Knedlíky propícháme jehlicí, aby se nesrazily, hrnec opět přikryjeme a paříme ještě 25 minut.
Podle velikosti hrnce paříme oba knedlíky naráz. Pokud není hrnec dostatečně velký, tak paříme knedlíky po jednom. Hotové knedlíky vybereme a pomocí nitě pokrájíme na plátky.
Pařené kváskové knedlíky podáváme jako přílohu k masům na šťávě a různým omáčkám. Tento knedlík je velmi vzdušný, nadýchaný, lehký jako pírko s početnými velkými oky, velmi chutný a je přímo požehnáním pro lidi, kteří z jakýchkoliv příčin nemohou klasický kynutý knedlík s droždím, přitom chutná každému bez rozdílu a je mnohem zdravější než jiné knedlíky, mimochodem kvásek je přírodní probiotikum.