Plátky slaniny nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky a klobásy omyjeme, klobásy nakrájíme na kostičky a papriky na proužky.
Kostičky slaniny necháme rozpustit, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a necháme ji zesklovatět. Jakmile začne cibule trošku měnit barvu, vmícháme nakrájené papriky, chvíli opékáme a přidáme ostravské klobásy. Pokud máme nějaký zbytek salámu, můžeme ho nakrájet a přidat do směsi. Vše dobře osmažíme. Ke konci vaření oddělíme žloutky od bílků. Nejprve přidáme do pánve bílky a mícháme, dokud nejsou hotové. Nakonec vmícháme žloutky, krátce prohřejeme a podáváme.
Ostravská dědova míchanice se hodí k pečivu, chlebu i šťouchaným bramborám.