Osso buco - moderní verze

Jde o italský recept, kdy se příčně řezané telecí lýtko dlouho dusí klasicky ve vývaru s vínem, zeleninou a gremolatou, přičemž moderní verze používá rajčata, kořenovou zeleninu a víno.


3.115x
160 min

Postup přípravy

Osso buco omyjeme a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Celer a mrkev očistíme, celer pokrájíme na malé kostky o hraně asi 0,5 cm a stejně i mrkev. Cibuli a česnek očistíme. Přichystáme Burro chiarificato, můžete použít Ghee, vlastní doma vyrobené přepuštěné máslo, eventuálně obyčejné máslo.

Otevřeme konzervu Chopped tomatoes, což jsou vlastně krájená rajčata i se šťávou. Otevřeme kvalitní suché bílé víno Chardonnay a odlijeme do džbánu 250 ml. Připravíme si mouku a k mouce přidáme čerstvý mletý černý pepř, sůl a všechno dobře smícháme. Osso buco obalíme v ochucené mouce.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a Burro chiarificato. V rozpáleném tuku začneme smažit obalené Osso buco z jedné strany, potom z druhé strany pěkně do hněda, čímž vznikne na masu kůrčička. To, co opadalo z mouky, poslouží později na zahuštění šťávy. Z každé strany stačí smažit maso asi 3 - 4 minuty.

Smažené Osso buco vybereme na talíř a udržujeme v teple přikryté alobalem. Když se smaží maso, pokrájíme cibuli na jemno a česnek na plátky. Osmažené maso vložíme do litinového pekáče. V hrnci po osmažení vyvaříme výpek horkým domácím vývarem z hovězích kostí za stálého odškrabávání výpeku a soustavného míchání - asi 10 minut, potom přilijeme suché bílé víno a chvíli povaříme - asi 10 minut.

Na Osso buco v pekáči zatím navrstvíme cibuli s česnekem a přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu. K vývaru s vínem přidáme pokrájená rajčata i se šťávou a za stálého míchání povaříme všechno spolu - asi 10 minut. Touto horkou směsí zalijeme připravené maso se zeleninou, pekáč přikryjeme vrchem pekáče a pomalu dusíme 4 hodiny v troubě při teplotě 120 °C.

Osso buco servírujeme horké s grilovanou polentou. Osso buco se tradičně podává s rizotem nebo polentou, ale i s bramborovou kaší. Maso je měkké jako máslo, ale nerozpadá se a ani neodpadává od kosti, jde však od něj oddělit lehce, morek ve středu kosti dodá celému jídlu na chuti a zahustí spolu s opadanou moukou vynikající šťávu.

Ve šťávě se snoubí chuť Osso buco s chutí hovězího vývaru, vína, rajčat, koření, máslem a olivovým olejem. Je to relativně laciné, poměrně jednoduché a výborné jídlo úžasné delikátní chuti, které se vyplatí uvařit, vřele doporučuji recept vyzkoušet.

Osso buco je tradiční italský pokrm známý od 19. století. Recept má dvě základní verze, jedna je bez rajčat tzv. Bianco (původní verze) a moderní verze je s rajčaty.

Osso v překladu znamená kost a buco znamená díru. Jde o příčně řezaný lýtkový telecí sval, uprostřed s kostí s morkem, připravuje se dlouhým dušením se zeleninou a rajčaty ve vývaru s bílým vínem. Dnes je známo více verzí tohoto výborného, chutného a laciného jídla. Velmi oblíbené je Osso buco alla Milanese s gremolatou.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Osso buco - moderní verze

Zpět na recept