1 stroužek | česnek | |
sůl | ||
petrželka | ||
6 lístků | bazalka | |
pepř | ||
1-2 lžíce | olivový olej | |
1-2 lžíce | hladká mouka | |
6 plátků | telecí koleno | |
1 kg | loupaná rajčata bez semen | |
250 g | cibule krájená najemno | |
250 g | mrkev na kostičky | |
225 ml | bílé suché víno | |
225 ml | telecí vývar | |
strouhaná citrónová kůra | ||
nastrouhaná pomerančová kůra |
Mouku sůl a pepř dáme do mikrotenového sáčku, přidáme plátek masa, protřepeme, maso vyjmeme, setřepeme z něj nadbytečnou mouku a odložíme je. Stejným způsobem v mouce obalíme i ostatní maso.
Použijeme-li rajčata z konzervy, necháme je na sítu okapat.
V kastrolu rozehřejeme lžíci oleje, přidáme plátky masa a opékáme je asi 10 minut po každé straně, až mírně zhnědnou. opečené plátky odložíme na talíř.
Do kastrolu podle potřeby přidáme olej a za stálého míchání na něm opékáme doměkka cibuli (5minut). Vmícháme ještě mrkem a pokračujeme v opékání dokud mrkev nezměkne.
Potom přidáme rajčata, víno, vývar a bazalku. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a pokrm zvolna dusíme pod pokličkou asi hodinu. Zkontrolujeme, zda je maso dobře uvařené. Pokud není, dusíme ještě 10 minut.
Když je maso dostatečně křehké, posypeme je česnekem a citronovou a pomerančovou kůrou. Kastrol pak znovu přikryjeme pokličkou a maso dusíme ještě 10 minut.
Pokrm podle potřeby dochutíme, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena