Čokoládu necháme ztuhnout a pak ji nastrouháme. Oříšky pomeleme a piškoty nasekáme nahrubo. Piškoty zalijeme rumem, ale jen chvíli před přidáním do těsta, aby jen nasákly a nerozmočily se.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do světlé pěny. Přidáme nastrouhanou čokoládu, mleté oříšky, piškotové drobky a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Promícháme a nakonec vmícháme sníh.
Dortovou formu (20cm) vymažeme olejem a naplníme těstem. V předehřáté troubě pečeme asi 40 minut na 175 °C. Necháme ve formě vychladnout.
Vnitřek korpusu vydlabeme lžící, aby zůstalo zachováno pevné dno asi 1 cm a 3 cm silné okraje. Vydlabaný vnitřek rozdrobíme a zalijeme rumem.
Do smetany přiléváme za stálého šlehání pramínkem rozpuštěnou bílou čokoládu s vanilkovým cukrem. Pak přidáme nastrouhanou čokoládu, dortovou drobenku a želatinu rozpuštěnou ve vodě. Touto náplní naplníme vydlabaný korpus a dáme do ledničky ztuhnout.
Smetanu obarvíme žlutým barvivem a vyšleháme dotuha. Žlutou šlehačku natřeme na drobenkovou náplň a uhladíme.
Před podáváním můžeme oříškový dort s čokoládou ozdobit bílou šlehačkou nebo i marcipánovou růžičkou.