Chutný a tradiční nápoj, jeden z rodinných receptů vycházejících z letitých zkušeností.
30 ks | hřebíček |
350 g | med |
1 ks | badyán |
3 kuličky | nové koření |
2 ks | skořice celá |
30 ks | nezralé vlašské ořechy |
2 ks | bio citron |
1 ks | bio pomeranč |
2 l | vodka 37,5% |
Na tento recept se musíme důkladně připravit. Zcela zásadní je doba, kdy se ořechovka nakládá, je to vždy podle tradice v období od Sv. Jana do Sv. Anny. Přitom 24.6. je datum ideální, u některých druhů ořechů a vyšších poloh můžeme využít i pozdější sklizeň. Po 26.7. však už raději ořechovku nezkoušejme, ořechy nejenže mají již vytvořenou pevnou skořápku, ale hlavně postrádají vláčné jádro - plody jsou již pevné a bílé. Zkusme tak, že ořech rozkrojíme, a vidíme-li alespoň částečně rosolovitou hmotu, tak to je to pravé a můžeme ořechy zpracovat. Připravíme si také latexové rukavice kvůli intenzivnímu barvení ořechové šťávy. Potřebujeme větší sklenici, zhruba 4 litrovou. Na jednu sklenici budeme potřebovat asi 20 - 40 nezralých ořechů (podle velikosti, doporučuje se 24 - 30 jako dostatečná dávka), dva litry čirého alkoholu 35-40% (nejlépe vodka, může být i domácí ovocná pálenka, ta ale aroma ořechů změní), dva citrony a jeden pomeranč s chemicky neošetřenou kůrou, 1 badyán, 2 skořice, 3 kuličky nového koření, 30 hřebíčků. Natrhané nezralé ořechy v celku namočíme na 24 hodin do čisté vody. Druhý den vodu slijeme, navlékneme rukavice a rozkrájíme ořechy na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti. Nakrájíme na čtvrtky i pomeranč a oba citrony. Vše vložíme do sklenice, přidáme koření a zalijeme dvěma litry čirého alkoholu. Zavíčkujeme nebo překryjeme fólií a postavíme na teplé místo v domě, třeba i přímo na okenní parapet. Tam může ořechovka zrát 4 - 6 týdnů. Za tu dobu mění barvu z čiré na žlutou, zelenou, hnědou až čokoládovou. Nejdříve po čtyřech týdnech ořechovku přecedíme a slijeme do jiné (nebo pokud nebudeme dělat "druhák", což ale už není ono, do vyprázdněné a vymyté stejné) velké sklenice, nahřejeme ve vodní lázni 350 gramů medu a tekutý med rozmícháme v ořechovce. Nyní ořechovku přemístíme pro změnu na chladnější místo, nejlépe do sklepa, kde bude zrát asi tak do konce roku. Potom je ořechovka hotová a můžeme ji stočit do lahví. Další možnost je využít několikalitrových dřevěných soudků, ve kterých můžete nápoj dále zkvalitnit. Osobně používám sedmilitrový akátový soudek a nechávám ořechovku ještě asi rok v něm. Než přijde na řadu další várka. Dobrou chuť!
Pečeme s vlašskými ořechy: Bábovkou ani štrúdlem neurazíte
Vlašské oříšky jsou bohatým zdrojem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Ze všech druhů ořechů mají dokonce nejvyšší množstvím omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. A pečení s nimi je radost! Ať se pustíte do bábovky, řezů nebo štrúdlu, vždy si dobře pochutnáte.
Likéry ovocné, kořeněné a vždy s výrazným aroma a chutí, která vás ohromí. Obohaťte svůj domácí bar o některý z italských likérů. Užijete je při každé párty.
Zapomeňte na kupované likéry: Naučíme vás domácí vaječný, kaštanový i kakaový
Jejich příprava není nijak náročná na čas ani na suroviny, chutí však předčí řadu kupovaných likérů.
autor Šmodrcha
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena