Ořechovka - svatojánský ořechový likér

Chutný a tradiční nápoj, jeden z rodinných receptů vycházejících z letitých zkušeností.


4.824x
90 min

Postup přípravy

Na tento recept se musíme důkladně připravit. Zcela zásadní je doba, kdy se ořechovka nakládá, je to vždy podle tradice v období od Sv. Jana do Sv. Anny. Přitom 24.6. je datum ideální, u některých druhů ořechů a vyšších poloh můžeme využít i pozdější sklizeň. Po 26.7. však už raději ořechovku nezkoušejme, ořechy nejenže mají již vytvořenou pevnou skořápku, ale hlavně postrádají vláčné jádro - plody jsou již pevné a bílé. Zkusme tak, že ořech rozkrojíme, a vidíme-li alespoň částečně rosolovitou hmotu, tak to je to pravé a můžeme ořechy zpracovat. Připravíme si také latexové rukavice kvůli intenzivnímu barvení ořechové šťávy. Potřebujeme větší sklenici, zhruba 4 litrovou. Na jednu sklenici budeme potřebovat asi 20 - 40 nezralých ořechů (podle velikosti, doporučuje se 24 - 30 jako dostatečná dávka), dva litry čirého alkoholu 35-40% (nejlépe vodka, může být i domácí ovocná pálenka, ta ale aroma ořechů změní), dva citrony a jeden pomeranč s chemicky neošetřenou kůrou, 1 badyán, 2 skořice, 3 kuličky nového koření, 30 hřebíčků.

Natrhané nezralé ořechy v celku namočíme na 24 hodin do čisté vody. Druhý den vodu slijeme, navlékneme rukavice a rozkrájíme ořechy na půlky nebo čtvrtky, podle velikosti. Nakrájíme na čtvrtky i pomeranč a oba citrony. Vše vložíme do sklenice, přidáme koření a zalijeme dvěma litry čirého alkoholu. Zavíčkujeme nebo překryjeme fólií a postavíme na teplé místo v domě, třeba i přímo na okenní parapet. Tam může ořechovka zrát 4 - 6 týdnů. Za tu dobu mění barvu z čiré na žlutou, zelenou, hnědou až čokoládovou. Nejdříve po čtyřech týdnech ořechovku přecedíme a slijeme do jiné (nebo pokud nebudeme dělat "druhák", což ale už není ono, do vyprázdněné a vymyté stejné) velké sklenice, nahřejeme ve vodní lázni 350 gramů medu a tekutý med rozmícháme v ořechovce. Nyní ořechovku přemístíme pro změnu na chladnější místo, nejlépe do sklepa, kde bude zrát asi tak do konce roku.

Potom je ořechovka hotová a můžeme ji stočit do lahví. Další možnost je využít několikalitrových dřevěných soudků, ve kterých můžete nápoj dále zkvalitnit. Osobně používám sedmilitrový akátový soudek a nechávám ořechovku ještě asi rok v něm. Než přijde na řadu další várka. Dobrou chuť!
user-icon

autor Šmodrcha


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ořechovka - svatojánský ořechový likér

Zpět na recept