Jednoduchý a vydatný salát.
sůl | |
pepř | |
olivový olej ochucený česnekem | |
2 kg | čerstvá zelenina (lilky, cukety, papriky, cibulky , čekanka, fenykl) |
lístky | čerstvá bazalka |
Zeleninu podle potřeby očistíme a okrájíme stopky. Lilky seřízneme na obou koncích a nakrájíme na plátky silné asi 5 mm, čekanku podélně rozpůlíme.
Cukety seřízneme na obou koncích a nakrájíme na plátky silné 5mm. Z fenyklu odstraníme vějířovité listy a hlízy nakrájíme napříč na silnější plátky.
Papriky nakrájíme na čtvrtky a odstraníme z nich semena. Z jarních cibulek odkrojíme horní zelené části, zbytek podélně rozpůlíme nebo ponecháme v celku.
Připravenou zeleninu dáme do mísy a pokapeme olejem ochuceným česnekem. Zeleninu potom rukama promícháme. Oleje nesmí být příliš mnoho.
Grilovací pánev rozehřejeme na vysokou teplotu a mírně potřeme olejem. Rozložíme na ni první dávku zeleniny tak, aby byla na pánvi jen v jedné vrstvě. Zeleninu opékáme, dokud nezačne měknout.
Napůl opečenou zeleninu potřeme olejem a obrátíme. Opečeme ji doměkka z druhé strany a odložíme na mísu. Přesná doba opékání závisí na druhu a stáří zeleniny i na tloušťce plátků. Postupně tak opečeme všechnu připravenou zeleninu.
Dokud je zelenina ještě horká, posypeme ji solí a pepřem, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
Zdroj: Slovart.cz
autor Vilienka
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.