První potahovací hmota, která se mi povedla! A tak jsem vyrobila svůj potahovaný minidortík dozdobený kytičkami.
Hodnocení
4.2
/ 5 (26x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Cukr moučka200 g
Studená voda2-3 lžíce
Sušené mléko100 g
Glukózový sirup3 lžíce
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme a řádně propracujeme. Propracováváme celkem dlouho. Z hmoty se stane krásná tužší modelína.
Do igelitu zabalenou hmotu dáme do lednice. Pokud se jakoby rozteče, opět propracujeme a opatrně můžeme zahustit trochou sušeného mléka a práškového cukru.
Při zpracování na potažení dortu mírně pocukrujeme vyvalovací plochu. Použila jsem silikonový vál.
Rozválíme na sílu asi 3 - 5 mm. Vyválenou hmotu položíme na dort mírně pomazaný máslovým krémem a uhladíme.
Pak už zdobíme podle vlastního uvážení. Já si napoprvé troufla pouze na kytičky.
Jak dlouho hmota vydrží v sáčku v lednici., aby byla dobře tvárná a použitelná. Kolik dnů ji můžu mít dopředu před tvořením dortu?
Lída
Re: Komentář k receptu Nejlepší potahovací hmota na dorty
Recept jsem vyzkoušela a je super. Místo glukózového sirupu jsem použila obyčejnou hustou šťávu, ale světlou a přidala mandlové aroma. Nemá to chybu.
Roman
Komentář k receptu Nejlepší potahovací hmota na dorty
Glukózový sirup jsme nahradili medem a směs mícháme v pekárně na chleba.
monika
Komentář k receptu Nejlepší potahovací hmota na dorty
Dá se hmota udělat den předem a nechat přez noc v lednici,dala by se druhý den použít nebo nevydrží?
Shakkiirraa
glukózový sirup
Tak tenhle recept jsem našla na netu:
•400g krystalového cukru,
•200g vody,
•1/2 lžičky kyseliny citronové
Smícháme cukr, kyselinu citronovou a vodu a VELMI POMALU zahříváme, nesmí se to vařit. Na elektrickém sporáku vaříme tak na dvojku, necháme na plotně asi hodinu a občas promícháme - podle zkušenosti Kajd mícháme častěji, potom je krásně světlá, ale NEVAŘIT! Kyselina působením doby a tepla rozštěpí cukr na čistou glukosu. Tato glukosa je čirá, má hustotu tekutého medu, když vychladne, ještě trošku zhoustne. Uchováváme v uzavřené sklenici při pokojové teplotě. Pokud by se delším skladováním utvořily na dně krystaly, opatrně rozpustíme v mikrovlnce.