Různé druhy sýru nakrájíme na větší kostky (asi 1x1 cm). Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Stroužky česneku rozkrojíme, očištěné papriky nakrájíme na proužky.
Sýry vložíme do dobře uzavíratelné sklenice, prokládáme rozpůlenými stroužky česneku, kolečky cibule a proužky papriky. Přidáme několik kuliček celého pepře, nového koření a 1 - 2 bobkové listy. Pokud chceme mít sýry pikantní, můžeme přidat chilli papričku.
Obsah ve sklenici zalijeme olejem (můžeme použít i olivový) a necháme alespoň 5 dní uležet na chladnějším místě. V ledničce pak sýry vydrží další týden.
Naložené sýry podáváme jako chuťovku k vínu, hodí se i pro slavnostní příležitosti.
Tip: Zbylý olej můžeme použít na těstoviny - nádherně voní na pánvi.