Tato naše tradiční česká pochoutka snad nemá žádného odpůrce a chutná ještě lépe, když je den nebo dva uleželá.
Hodnocení
4.5
/ 5 (976x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
12x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Bobkový list
Mletý černý pepř
Celý černý pepř
Celé nové koření
Ostatní
Máslo40 g
Mléko1 dl
Cibule40 g
Kysaná smetana2 dl
Hladká mouka 40 g
Hovězí svíčková400 g
Kořenová zelenina100 g
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme.
Omyté maso, nejlépe svíčkovou nebo hovězí zadní, vložíme do kastrolu. Maso poklademe rozkrájenou zeleninou a cibulí. Přidáme celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do chladničky odležet na jeden nebo dva dny. Maso bude potom měkčí a lahodnější.
Celý hrnec potom dáme na plotnu a maso i se zeleninou osmahneme. Podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličku dusíme.
Když nám svíčková změkne, vyndáme ji a naporcujeme na plátky. Šťávu z masa a zeleniny zalijeme mlékem nebo smetanou s rozkvedlanou moukou a chvíli povaříme.
Povařenou omáčku přecedíme a vyjmeme koření. Zeleninu rozmixujeme, aby byla omáčka obzvláště jemná.
Svíčkovou omáčku ještě ochutíme solí, pepřem, kysanou smetanou a popřípadě můžeme omáčku přisladit nebo okyselit.
Do omáčky vložíme prohřát maso a máme hotovo. Nakládanou svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.
Me se tento recept na svickovou libi. Pouzivam predni hovezi ( ne pravou svickovou) a prospikovani slaninou nepotrebuju. Maso uz je i tak dost tucne. Doporucuji
Eva
Komentář k receptu Nakládaná svíčková na smetaně
Výborné. Děkuji za recept
Evženie
Svíčková
Nevím jak tato svíčková chutná,ale chybí mě tam dobrý vyuzený špek,kterým se maso prošpikuje.Hodně zjednodušená verze maso nakrájet na plátky a zeleninu se špekem a cibulí osmahnout dohromady.Ale chce si to dát práci a udělat poctivou klasiku.
Evženie
Svíčková
Nevím jak tato svíčková chutná,ale chybí mě tam dobrý vyuzený špek,kterým se maso prošpikuje.Hodně zjednodušená verze maso nakrájet na plátky a zeleninu se špekem a cibulí osmahnout dohromady.Ale chce si to dát práci a udělat poctivou klasiku.
Jožo Gereg
Nakládaná svíčková na smetaně
výborná a domácí knedlíček s domácíma brusinkama,dobrá bašta..