Nakládaná svíčková na smetaně

Tato naše tradiční česká pochoutka snad nemá žádného odpůrce a chutná ještě lépe, když je den nebo dva uleželá.


3.0971x
120 min
10×

Postup přípravy

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Omyté maso, nejlépe svíčkovou nebo hovězí zadní, vložíme do kastrolu. Maso poklademe rozkrájenou zeleninou a cibulí. Přidáme celý pepř, bobkový list a nové koření. Vše přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do chladničky odležet na jeden nebo dva dny. Maso bude potom měkčí a lahodnější.

Celý hrnec potom dáme na plotnu a maso i se zeleninou osmahneme. Podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličku dusíme. Když nám svíčková změkne, vyndáme ji a naporcujeme na plátky.

Šťávu z masa a zeleniny zalijeme mlékem nebo smetanou s rozkvedlanou moukou a chvíli povaříme. Povařenou omáčku přecedíme a vyjmeme koření. Zeleninu prolisujeme do omáčky nebo rozmixujeme, aby byla omáčka obzvláště jemná. Svíčkovou omáčku ještě ochutíme solí, pepřem, kysanou smetanou a popřípadě můžeme omáčku přisladit nebo okyselit. Do omáčky vložíme prohřát maso a máme hotovo.

Nakládanou svíčkovou na smetaně podáváme s houskovými nebo bramborovými knedlíky.
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nakládaná svíčková na smetaně

Zpět na recept