Z překrájeného kysaného zelí a nastrouhaných brambor musíme dobře vycedit vodu. Pak smícháme v míse dohromady, přidáme vajíčka a ochutíme solí a pepřem. Z těsta vytvarujeme placky různých tvarů podle fantazie a pečeme zprudka, krátce, dozlatova na teflonové pánvi.
Příprava omáčky
Zeleninový vývar, kremžskou hořčici, bylinky (oregano, majoránka, plocholistá petržel, libeček) a olivový olej rozmixujeme v mixéru dohladka.
Servírování
Moravské zelníky servírujeme s čerstvým orestovaným špenátem, který pokapeme připravenou bylinkovou omáčkou.
TIP: Nebojte se používat jiné tvary při tvarovaní zelníků, jako např. obdélník, trojúhelník apod. Ti, co mají rádi maso, mohou do zelníků přidat trochu slaniny.
V obchodě vybírejte zelí kysané (v sáčku). Sterilované zelí ve sklenici bývá ochuceno cukrem a obsahuje také konzervanty. Protože neprošlo mléčným kvašením, neobsahuje bioaktivní látky důležité pro lidské zdraví, jako je vitamin C, kyselina mléčná, enzymy a minerály.
Autor receptu: Miroslav Grusz
Zdroj:
SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013
SEXY moderní česká kuchyně je dobře propracovaná a přehledná kuchařská kniha, ze které uvaří úžasné pokrmy i normální smrtelník. Recepty jsou sestaveny tak, aby zpracováním i surovinami byly dostupné každému, kdo se rozhodne postavit se ke sporáku a začít. Nápady, forma i vybraná jídla však musí nadchnout i profesionály.