Kroupy uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Vepřovou hlavu uvaříme samostatně v osolené vodě, můžeme přidat kořenovou zeleninu a celý pepř.
Uvařené a vychladlé kroupy zalijeme krví a necháme asi 30 minut postát. Vnitřní slaninu nakrájíme a vyškvaříme. Tekuté sádlo slijeme a usmažíme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, až chytne růžovou barvu. Maso z hlavy z části nakrájíme na kostky, zbytek pomeleme spolu se škvarky z vnitřní slaniny. Kroupy promícháme s masem a cibulí, česnekem, majoránkou a solí.
Směs na kroupové jitrnice plníme do dobře vypraných střev. Konce uzavřeme špejlí. Moravské jitrnice vaříme zvolna ve vodě 90 °C horké. Uvařené jitrnice poznáme při zkoušce tak, že je ostrou špejlí propíchneme. Nesmí vytékat ani růžová šťáva.
Uvařené moravské kroupové jitrnice vybereme z horké vody, opláchneme ve studené vodě a rozložíme na desku. Jitrnice necháme vychladnout.