Maďarské rýžové jitrnice

Máte rádi jitrnice a už neděláte zabíjačku? Připravte si je podle tohoto receptu, i doma můžete naplnit střívka a potom jitrnice uvařit. Pokud střívka nemáte, náplň jednoduše upečete. Jitrnice jsou výborné za tepla i za studena.


2.917x
90 min

Postup přípravy

Vepřové maso, lalok a játra pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na drobné kostky. Pokrájenou masovou směs včetně vepřových jater dáme vařit do neosolené vody.

Po 30 minutách vaření vybereme vepřová játra, ostatní vaříme ještě dalších 30 minut a necháme vychladnout. Na sádle orestujeme cibuli do sklovita a také necháme vychladnout. Ve vývaru uvaříme rýži, pokud je potřeba, dolijeme horkou vodou. Rýži scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkapat a vývar si odložíme na pozdější použití.

Uvařené maso, lalok a játra semeleme do mísy na mlýnku s kotoučem se středně velkými otvory. Masovou směs promícháme s vychladlou cibulí, sádlem, rýží, solí a kořením a podle potřeby naředíme vývarem.

Připravenou směsí naplníme na volno do jitrnicových střev, protože její objem se při dalším zpracování zvětší, aby jitrnice nepraskly. Konce jitrnice zavážeme. Naplněné rýžové jitrnice vaříme asi 30 minut ve vodě teplé 70 °C.

Maďarské rýžové jitrnice můžeme konzumovat i za studena, nebo jitrnice klasicky opečeme. Pokud nejsou k dispozici střívka na plnění, jitrnicovou směs upečeme v jenské míse a hotovou směs podáváme s bramborovou kaší, chlebem a kyselou okurkou, čalamádou nebo kyselým zelí.

Tento recept je z Maďarska. Zaujal mě tím, že tyto jitrnice můžeme konzumovat za tepla i za studena. Ba co více - dají se připravit, i když právě nemáme střívka na plnění.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maďarské rýžové jitrnice

Zpět na recept