Vaření.czReceptyMaďarské rýžové jitrnice

Maďarské rýžové jitrnice

Máte rádi jitrnice a už neděláte zabíjačku? Připravte si je podle tohoto receptu, i doma můžete naplnit střívka a potom jitrnice uvařit. Pokud střívka nemáte, náplň jednoduše upečete. Jitrnice jsou výborné za tepla i za studena.


2.917x
90 min

Ingredience

1 lžícemajoránka
200 gcibule
500 gdlouhozrnná rýže
800 gvepřová játra
20 gmletý černý pepř
1 kgvepřový lalok
100 gdomácí vepřové sádlo
800 gvepřové tučné maso
30 gsůl (na 1 kg jitrnicové směsi)

Postup přípravy

Vepřové maso, lalok a játra pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na drobné kostky. Pokrájenou masovou směs včetně vepřových jater dáme vařit do neosolené vody. Po 30 minutách vaření vybereme vepřová játra, ostatní vaříme ještě dalších 30 minut a necháme vychladnout. Na sádle orestujeme cibuli do sklovita a také necháme vychladnout. Ve vývaru uvaříme rýži, pokud je potřeba, dolijeme horkou vodou. Rýži scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkapat a vývar si odložíme na pozdější použití. Uvařené maso, lalok a játra semeleme do mísy na mlýnku s kotoučem se středně velkými otvory. Masovou směs promícháme s vychladlou cibulí, sádlem, rýží, solí a kořením a podle potřeby naředíme vývarem. Připravenou směsí naplníme na volno do jitrnicových střev, protože její objem se při dalším zpracování zvětší, aby jitrnice nepraskly. Konce jitrnice zavážeme. Naplněné rýžové jitrnice vaříme asi 30 minut ve vodě teplé 70 °C. Maďarské rýžové jitrnice můžeme konzumovat i za studena, nebo jitrnice klasicky opečeme. Pokud nejsou k dispozici střívka na plnění, jitrnicovou směs upečeme v jenské míse a hotovou směs podáváme s bramborovou kaší, chlebem a kyselou okurkou, čalamádou nebo kyselým zelí. Tento recept je z Maďarska. Zaujal mě tím, že tyto jitrnice můžeme konzumovat za tepla i za studena. Ba co více - dají se připravit, i když právě nemáme střívka na plnění.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Maďarské rýžové jitrnice

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena