Marcipán můžeme použít jak na modelování, tak i jako vánoční cukroví.
Hodnocení
4.5
/ 5 (46x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Bílek1/2 ks
Cukr moučka320 g
Sušené mléko80 g
Mandlová tresť
Máslo (Zlatá Haná)60 g
Podle potřeby
Potravinářské barvivo
Postup přípravy
Všechny suroviny zpracujeme v těsto. Já používám sójové mléko, je ale možné použít i klasické sušené mléko - nejlepší je polotučné. Z tučného sušeného mléka je marcipán moc mastný a je třeba přidat více cukru, z nízkotučného je zase moc suchý a musí se přidat trocha oleje.
Marcipánové těsto rozdělíme na díly, které obarvíme různými barvami. Na čajovou lžičku si dáme barvu a kápneme do ní pár kapek vody, smícháme a nalijeme do důlku v těstě - pořádně propracujeme, aby se marcipán rovnoměrně zabarvil. Marcipán nám přidáním vody s barvou trošku změkne a někdy je potřeba (podle množství přidané vody) nechat ho pár hodin až dní ztvrdnout.
Z marcipánu pak modelujeme různé tvary.
To mě mrzí, ale podle obrázků, které vložili i jiní uživatelé, než jí soudím, že ostatním se receptík vyvedl. Možná je problém v mléce. Když použijete tučné - bude marcipán mastnější, když nízkotučné, bude sušší. Já osobně používám polotučné nebo nízkotučné a v případě potřeby přidám více bílku. Teď posledně jsem vzala nízkotučné, nasypala si všechny sypké suroviny na hromadu, přikápla tresť, přidala máslo a udělala si drobenku, potom jsem po trošičkách přidávala bílek až do ideální konzistence - a marcipánu nebylo co vytknout - na modelování skvělé :-) potahovat dorty jsem zatím nezkoušela.