Na těsto si odvážíme všechny suroviny. Na vál dáme mouku, krupičku, cukr, plátky změklého másla, 2 žloutky, citronovou kůru, špetku soli a smetanu. Rukama vypracujeme trochu lepivější těsto, které necháme v chladu asi 30 minut odpočinout.
Mezitím si kulatou formu s odnímatelným dnem vymažeme a vysypeme. Kompotované meruňky necháme okapat. Pokud máme ovoce čerstvé, omyjeme a vypeckujeme. Meruňky nakrájíme na menší proužky. Z hrubé mouky, cukru a másla pomocí prstů rozdrobíme drobenku.
Těsto vyválíme na velikost formy, případně ho roztáhneme až na plechu. Vyzvedneme okraje. Těsto poklademe meruňkami, posypeme drobenkou a dáme péct do středně vyhřáté trouby, až je koláč růžový.
Meruňkový koláč s drobenkou necháme trochu vychladnout, nakrájíme a ještě teplý podáváme. Je skvělý i se švestkami.