Vaření.czReceptyMasové koule v rajčatové omáčce

Masové koule v rajčatové omáčce

Oblíbené masové kuličky v rajčatové omáčce. Přílohu si může každý zvolit podle chuti - dají se podávat s těstovinami, rýží i domácím knedlíkem.


5.01x
45 min

Ingredience

2 stroužkyčesnek
1 ksvejce
100 mlmléko
2 lžícemajoránka
1 kscibule
1 balenírajčatový protlak
1 ksrohlík
700 gmleté maso
150 guzený bůček
1 balenírajčatové pyré
1 hrstzelené bylinky
1 lžícekoření na mlété maso

podle chuti

sůl
mletý pepř

Postup přípravy

Nejprve si nakrájíme housku či rohlík na malé kostičky, vložíme do mísy, zalijeme mlékem, rozklepneme 1 vejce a promícháme.  Nakrájíme uzený bůček na malé kostičky (kůži odřízneme a necháme bokem, budeme ji potřebovat později) a cibuli nakrájíme nadrobno. Na suché pánvi si na lehce orestujeme uzený bůček (nebo slaninu), přidáme půlku cibule a za občasného promíchání necháme pár minut společně opékat.  Do mísy k namočené housce v mléce s vejci přidáme mleté maso (nejlépe 60 % hovězího masa a 40 % vepřového masa, ale lze použít například jen mletou vepřovou plec), koření, bylinky, sůl, pepř, orestovanou cibuli s lehce vypečeným bůčkem a prolisovaný stroužek česneku. Vše společně důkladně promícháme v kompaktní směs. Pokud by se nám zdála směs příliš řídká a netvarovatelná, můžeme přidat trochu strouhanky. Dáme si rozehřát troubu na 175 °C. Ze směsi tvoříme větší kuličky a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme nakrájet kůži z bůčku, kterou jsme při krájení odstranili a na každou kouli dát vypéct malý kousek. Masové koule pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 - 20 minut. Mezitím si na pánvi orestujeme cibulku, později přidáme i česnek, zarestujeme také s protlakem a nakonec nalijeme rajčatové pyré. Ochutíme solí, pepřem, oreganem, ideálně i bazalkou a necháme prohřát. Do omáčky naskládáme masové kuličky z plechu a přikryjeme. Přivedeme k varu, jakmile vidíme probublávat omáčku, stáhneme plamen a na nejmírnějším plameni necháme probublávat posledních 15 minut.  Mezitím si připravíme přílohu, zde použity špagety a připraveny podle návodu na obalu. Špagety slijeme a ihned podáváme s připravenou omáčkou a masovými koulemi. Můžeme dozdobit sýrem a nasekanou zelenou bylinkou (nejlépe čerstvou bazalkou) či jarní cibulkou.

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!

Tímto

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Masové koule v rajčatové omáčce

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena