Masové koule se smetanovou omáčkou

Tento recept se skvěle hodí jako rychlý oběd. Do půl hodiny je hotovo.


5.01x
30 min

Ingredience

omáčka

1 lžícecukr
1 lžíceolej
1 špetkasůl
500 mlvývar
1 lžícemáslo
1 kscibule
0.3 ksceler
1 lžícehořčice
1 hrnekvoda
2 ksmrkev
1 kspetržel
2 ksbobkový list
3 kuličkynové koření
1 špetkapepř
3 lžícehladká mouka
1 lžícecitronová šťáva
250 mlsmetana ke šlehání

směs

1 špetkasůl
1 ksvejce
1 hrststrouhanka
20 mlmléko
1 lžícemajoránka
1 kscibule
1 ksrohlík
1 špetkapepř
700 gmleté maso
150 guzený bůček

Postup přípravy

Do misky nakrájíme jeden suchý rohlík na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme mleté maso s majoránkou, solí a pepřem. Případně doplníme ještě jiným oblíbeným kořením na mleté maso. Vmícháme orestovanou cibulku s uzeným bůčkem. který jsme si předem nakrájeli na kostičky (případně lze nahradit anglickou slaninou), 1 vejce a trochu strouhanky. Směs pečlivě promícháme. 

Ze směsi tvarujeme masové kuličky, které dáváme na plech s pečícím papírem, můžeme dát nahoru ještě nakrájené čtverečky kůže z bůčku. Masové koule pečeme na 175 °C cca 20 minut (podle velikosti koulí).   

Mezitím si připravíme smetanovou omáčku. Na lžíci oleje a lžíci másla zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno. Přidáme na kostky nakrájené mrkve, petržel, celer, lžíci cukru, bobkové listy a nové koření. Promícháme, přidáme hrnek vody a vývar. Osolíme a provaříme 15 minut, poté rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme šlehačku s pořádně rozmíchanou hladkou moukou, lžíci hořčice, citronovou šťávu a provaříme ještě tak 5 minut. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Masové koule se smetanovou omáčkou servírujeme například s vařeným či pečeným bramborem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Masové koule se smetanovou omáčkou

Zpět na recept