2 ks | vejce | |
2-3 lžíce | solamyl | |
100 g | anglická slanina | |
500 g | hovězí mleté maso | |
2 ks | jarní cibulka | |
1 snítka | čerstvý tymián | |
1 lžička | strouhaný čerstvý zázvor | |
1 ks | malá čerstvá chilli paprička | |
1 ks | cuketa | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme masovou směs. Očištěnou cibulku a chilli papričku jemně usekáme. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Lístečky tymiánu otrháme a nadrtíme. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, vmícháme cibulku, zázvor, tymián a řádně propracujeme s vejci a solamylem. Necháme odležet v chladu asi 2 hodiny. Cuketu omyjeme, osušíme a podélně nakrájíme na tenké dlouhé plátky. Plátky slaniny upravíme na stejné proužky jako cuketu a položíme je na sebe. Mokrýma rukama utvoříme z masové směsi kuličky o průměru asi 2,5 cm. Plátky cukety se slaninou navlékáme na špejle a přitom je prokládáme po třech kusech masovými kuličkami. Masové špízy opečeme ze všech stran na oleji, přendáme do pekáčku a vše vložíme ještě asi na 5 minut do trouby předehřáté na 190 - 200 °C. Masové koule na špízu podáváme s čerstvou zeleninou, opečeným bramborem a nejrůznějšími dipy.
Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči
Špízy neboli ražniči patří mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu. Ale jaké maso použít? Hodí se krkovička k bramborám, paprice nebo cuketě? A dá se maso kombinovat i s ovocem? Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu, díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena