Recept na výbornou chuťovku z listového těsta plněného masovou směsí s kroupami, ochucenou česnekem a bylinkami. Vhodné pohoštění pro koledníky při masopustních oslavách.
2 ks | listové těsto (rozválený plát) |
náplň | |
---|---|
650 g | mletá vepřová krkovice |
5 stroužků | česnek |
50 g | ječné drobné kroupy |
1 ks | červená cibule |
1 ks | vejce (M/L) |
2 lžíce | škrobová moučka (solamyl) |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
1 lžička | sušený tymián |
podle potřeby | |
3-4 lžíce | voda |
1 lžíce | vepřové sádlo |
na potření | |
1 ks | vejce (M/L) |
Nejdříve si připravíme masovou náplň. Vepřovou krkovici nakrájíme na kostky a umeleme, nebo v kutru nasekáme najemno. Maso ochutíme česnekem utřeným se solí a pepřem, sušeným tymiánem, zalijeme vodou, dobře promícháme a uložíme do chladu. V dostatečném množství osolené vody uvaříme drobné kroupy /velikost 3/ podle návodu na obalu doměkka. Měkké kroupy scedíme, ihned propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat. Oloupanou červenou cibuli nasekáme najemno, na sádle orestujeme dorůžova a necháme vychladnout. Poté do ochuceného mletého masa vmícháme kroupy, škrobovou moučku, vejce a orestovanou cibulku. Směs dobře propracujeme a podle potřeby dochutíme.
Plech vyložíme pečícím papírem, na který rozprostřeme plát listového těsta. Na něj naneseme rovnoměrně vrstvu masové směsi, kterou přikryjeme druhým plátem listového těsta. Okraje dobře přimáčkneme, spojíme a vše potřeme rozšlehaným vajíčkem. Nyní těsto hustě propícháme vidličkou, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35 až 40 minut dorůžova. Upečený pokrm necháme asi 15 minut zchladnout a poté ho nakrájíme na kostky.
Masové masopustní řezy v listovém těstě podáváme s kyselými okurkami, ale podle chuti i jinou nakládanou zeleninou jako chuťovku. Nejlépe chutnají teplé ale, i za studena jsou vynikající. Nesmí chybět čerstvý chléb či jiné pečivo.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena