Vyzkoušejte můj recept na skvělou měkoučkou vánočku, kterou pečeme i během roku - nejen o Vánocích.
Hodnocení
4.9
/ 5 (27x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Sůl1/2 lžičky
Máslo20 dkg
Žloutek3 ks
Mléko1/2 l
Rozinky10 dkg
Citron2 ks
Droždí42 g
Cukr krupice20 dkg
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 1 kg
Mandle (loupané)10 dkg
Na potření
Vejce1 ks
Na ozdobu
Lupínky mandlí5 dkg
Postup přípravy
Z droždí, trochy mléka a lžičky cukru uděláme kvásek.
Do mísy dáme hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru ze 2 citronů.
Přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali žloutky, kvásek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a zaděláme těsto. Nakonec zapracujeme rozinky a mandle.
Těsto necháme hodinu na teplém místě pod utěrkou vykynout.
Po vykynutí rozdělíme těsto na tolik dílů, z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů uděláme bochánky, které necháme půl hodiny kynout. Pak z bochánků vyválíme copy, upleteme vánočku a opět necháme dobře vykynout.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme péct.
Máslovou vánočku pečeme 45 minut na 180 °C a nakonec pocukrujeme. Máslovou vánočku podáváme na sváteční stůl.
Z tohoto množství peču 4 menší vánočky, každou ze 6 copů.