2 stroužky | česnek | |
sůl | ||
15 g | máslo | |
2 ks | cibule | |
600 ml | voda | |
2 ks | citron | |
4 ks | mrkev | |
2.5 | zázvor | |
3 lžíce | olivový olej | |
2 lžíce | vařící voda | |
100 g | sušené meruňky | |
0.5 lžičky | mletý římský kmín | |
0.5 lžičky | celý šafrán | |
150 g | cizrna namočená 12h ve vodě | |
0.5 lžičky | sušený koriandr | |
600 g | instatntní kuskus | |
omáčka harissa | ||
0.5 lžičky | kajenský pepř | |
2 ks | paprika červená | |
2 ks | cuketa |
Šafrán přelijeme vroucí vodou a odložíme. V kastrolu rozehřejme olej a opékáme na něm porce kuřete asi 5 minut, až mírně zhnědnou. Pak je vyjmeme a odložíme.
Cibuli a zbytek zeleniny očistíme. Cibuli nakrájíme na nudličky. Česnek prolisujeme. Z citronu nastrouháme kůru. Zázvor nasekáme najemno. Mrkev nakrájíme na kostičky. Papriky nakrájíme na nudličky. Sušené meruňky důkladně proláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cukety omyjeme, zbavíme měkkého vnitřku a nakrájíme na kousky.
Do kastrolu přidáme cibuli a opékáme ji 5 minut, přidáme česnek a zázvor a opékáme 2 minuty. Do kastrolu vrátíme kuře, přidáme okapanou cizrnu, mrkev, šafrán a citronovou kůru. Podlijeme vodou tak, aby sahala 2,5 cm nad maso.
Kastrol přikryjeme a pokrm dusíme 45 minut, dokud cizrna nezměkne. Přidáme papriky, cukety, meruňky, koriandr, kmín, kajenský pepř, sůl a pepř a pokrm dusíme ještě 15 minut.
Do vroucí vody vmícháme 1/2 lžičky soli, máslo a kuskus. Rendlík přikryjeme odstavíme a necháme 10 minut stát.
Kuskus načechráme vidličkou a rozdělíme do misek. Navrch dáme směs s kuřetem. K pokrmu podáváme samostatně omáčku Harissa.
Zdroj: Slovart.cz
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena