Z mléka, droždí, cukru a mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít (těstíčko).
Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, vejce, sůl, mléko i máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout.
Z těsta na pomoučeném vále vyválíme obdélník a potřeme ho máslem. Nadvakrát těsto přeložíme a dáme do chladu na 15 minut odpočinout.
Poté těsto znovu rozválíme na obdélník. Marcipán prohněteme s bílkem a hmotu rovnoměrně rozetřeme na plát těsta. Na hmotu naskládáme vypeckované rozpůlené třešně a závin opatrně stočíme. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem a posypeme sekanými mandlemi.
Závin opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 200 °C.
Nakonec můžeme marcipánový závin posypat vanilkovým cukrem.