Maminčiny plněné zelné listy

Recept na výborné zelné listy plněné mletým masem podle mojí maminky.


4.020x
90 min
2×

Postup přípravy

Rýži si předem uvaříme podle návodu na obalu. Může být i mírně rozvařená. Necháme ji vychladnout.

Stopku od hlávky zelí více ukrojíme, aby šly listy jednoduše odloupnout. Cca 10 listů dáme do většího hrnce, přelijeme litrem horké vody z konvice a alespoň 30 sekund všechny ponořené listy vaříme. Zelné listy vyndáme, naklepeme tlusté stonky, aby se dobře ohýbaly.

Zbytek zelí nakrouháme nebo nakrájíme. Půlku nakrájené cibulky dáme na olej nebo sádlo (jak jsme zvyklí). Až zesklovatí, přidáme zelí, které můžeme nahradit i zelím kysaným. Podlijeme vodou, přidáme malou konzervu rajského protlaku, sůl a dusíme.

Mleté maso smícháme s rýží, druhou polovinou cibule, vejcem, solí a pepřem. Podle chuti přidáme čerstvé bylinky (bazalka nebo pažitka). Polévkovou lžící odebíráme směs a klademe na zelné listy. Ty hned balíme. Pokud nám masová směs zbude, můžeme z ní udělat kuličky. Masové koule (v listech i bez) dáváme do vařícího zelí. Přilijeme trochu vody, aby maso bylo ponořené. Já si oddělím část zelí, kterým maso přiklopím. Vaříme ještě asi hodinu. Zelí musí být měkké, ale hlavně maso hotové.

Maminčiny plněné zelné listy jsou výborné s čerstvě uvařenými brambory nebo čerstvým pečivem.
user-icon

autor Zuzule


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maminčiny plněné zelné listy

Zpět na recept