Připravíme si kvásek ze lžíce vlažného mléka, droždí a lžíce mouky. Kvásek necháme vzejít asi 15 minut.
V míse si utřeme máslo s cukrem a žloutky. Přidáme strouhanou citronovou kůru, sůl, mouku a připravený kvásek. Podle potřeby přidáme i vlažné mléko.
Dobře vypracujeme těsto a necháme na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto znovu propracujeme. Pak ukrajujeme kousky, ze kterých postupně rukou tvoříme placičky. Lžící na ně vkládáme tvarohovou náplň a kousek broskve a dobře uzavřeme do tvaru bochánků. Uprostřed bochánky mírně stlačíme a na povrch ukrojíme kousek povidel, která posypeme drobenkou. Kraje koláče potřeme bílkem.
Maminčiny koláče pečeme v mírně vyhřáté troubě dozlatova.