Rizoto děláme ze salámu či masa, co zbude od včera. Cibuli očistíme a nasekáme.
Na oleji či sádle opečeme cibulku. Maso či salám si nakrájíme na kousky a opečeme na cibuli. Na opečené maso dáme mraženou zeleninu, osolíme a opepříme. Můžeme posypat trochou kari nebo chilli koření. Opět chvíli opečeme. Pak nasypeme rýži. Na rýži nalijeme vodu tak, aby bylo rizoto 2 cm ponořené ve vodě a přidáme kostku masoxu. Vše necháme chvíli vařit. Až začne voda vřít, přikryjeme maminčino rizoto pokličkou a dáme péct na 25 minut do předehřáté trouby. Pak sundáme poklici a rizoto dopečeme doměkka. Rizoto musíme víc osolit, protože rýže nabobtná, a taky aby nebyla bez chuti.
Maminčino rizoto podáváme nejlépe teplé.