Filet lososa nakrájíme na 3 cm široké pruhy, důkladně obalíme do směsi hnědého cukru a hrubé mořské soli. Necháme 25 minut marinovat a pak důkladně opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Lososa osušíme papírovou utěrkou a pevně zabalíme do tvaru válečku do fresh fólie. Takto připraveno necháme odležet 2 hodiny v lednici.
Porce naloženého lososa můžete i lehce upéct v troubě, ale není to nutné, může zůstat pouze takto marinovaný.
Příprava petrželového oleje
Petrželovou nať vložíme na 30 sekund do vroucí vody. Jednu větvičku si necháme stranou na ozdobení talíře. Nať vyjmeme z vody a dáme na 2 až 3 minuty do ledové lázně. Nať důkladně osušíme a spolu s olejem rozmixujeme dohladka. Pak dáme do lednice a necháme odležet nejlépe přes noc.
Druhý den při přípravě pokrmu procedíme přes plátno. Nakonec před podáváním ještě přilijeme smetanu. Nemíchejme, aby tekutině zůstala dvoubarevná struktura. Stejným postupem můžeme udělat i koprový či pažitkový olej.
Křenový krém
Zakysanou smetanu dáme do misky a pomocí metličky krátce vyšleháme do hustého krému. Přidáme nastrouhaný křen a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Servírování
Nakonec ozdobíme plátky ředkvičky a doplníme čerstvě nastrouhaným křenem.
Autor receptu: Marek Raditsch
Zdroj:
SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013
SEXY moderní česká kuchyně je dobře propracovaná a přehledná kuchařská kniha, ze které uvaří úžasné pokrmy i normální smrtelník. Recepty jsou sestaveny tak, aby zpracováním i surovinami byly dostupné každému, kdo se rozhodne postavit se ke sporáku a začít. Nápady, forma i vybraná jídla však musí nadchnout i profesionály.