Lorrainský koláč

Tradiční francouzský recept, podle jehož tradiční formy neobsahuje koláč sýr. Ale je jen příjemným zpestřením.


3.0671x
75 min

Postup přípravy

Předehřejeme troubu na 190 st. Těsto si připravíme tak, že dáme do mísy mouku a sůl, vmícháváme máslo, až se směs začne podobat jemné drobence-můžete použít mixér. Jedno vejce rozšleháme a vmícháme do mouky, pokud se těsto drobí, přilijeme vodu, dáme chladit. Potom těsto vyválíme do tvaru kruhu tak, aby bylo tlusté půl centimetru. Přeneseme do kulaté formy a jemně ho přimáčkneme. Přebytečné těsto odřízneme. Těsto na dně propícháme vidličkou. Na těsto položíme papír na pečení s formu naplníme suchými fazolemi na pečení nebo rýží. Pečeme asi 10 minut, potom náplň i papír odstraníme. Těsto necháme péci asi další tři minuty dokud nezhnědne, pak ho vyndáme a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na kostičky a smažíme ji na pánvi dokřupava a odložíme, do pánve přidáme šalotku usmažíme také dohněda a odložíme. V míse ušleháme dvě celá vejce a dva žloutky, smetanu a koření. Na korpus rozložíme slaninu a šalotku a naneseme náplň. Pokud chcete použijte sýr. Pečeme asi 25 minut do zhnědnutí. Podáváme teplé i studené.
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Lorrainský koláč

Zpět na recept