Mandle spaříme, zbavíme slupek a usekáme nahrubo. Česnek a zázvor oloupeme a omytou feferonku očistíme od jadérek. Sýr niva rozdrobíme na nepravidelné kousky a máslo necháme rozpustit.
Do hlubší mísy vložíme očištěný špenát, čerstvý koriandr, česnek, zázvor, feferonku a mandle. Vše zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme olej a ponorným mixerem rozmělníme na hladkou pastu.
Plát listového těsta pokapeme rozpuštěným máslem a potřeme vrstvou špenátové pasty. Na ni rozdrobíme sýr niva a vše pevně uzavřeme do závinu. Naplněný závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovým semínkem a upečeme v horké troubě při 220 °C dorůžova.
Listový závin s pikantním špenátem a plísňovým sýrem podáváme jako chuťovku nebo lehkou večeři. Závin je výborný ještě teplý, ale dobře chutná i zastudena.
Zajímavé komentáře
výtečné