Liptovská kurka

Recept na slovenskou variantu českého knedlo-vepřo-zelo, ale mnohem lepší.


3.1181x
120 min

Ingredience

2 kscibule
200 guzené maso
20 gsušené houby
200 gvepřové maso
150 gkysané zelí
4 ksbrambor (velké)
150 guzená klobása
150 gsyrová domácí klobása
1.25 lzelný lák

příloha

4 stroužkyčesnek
3 lžíceolej
3 ksvejce
soda
4 lžícehrubá mouka
4 kssuchary

podle chuti

sůl
vegeta
bobkový list
mletá sladká paprika
mletý černý pepř

Postup přípravy

Houby předem namočíme do vody a posekáme je. Maso očistíme. Cibule a brambory oloupeme a opláchneme. Jednu cibuli necháme v celku, druhou cibuli nasekáme najemno. Česnek oloupeme a utřeme.

Kysané zelí podle chuti doplníme vodou na potřebnou kyselost a necháme přijít do varu. Vložíme všechno maso, cibuli, brambory a necháme vařit. Během varu dochutíme solí, červenou paprikou, bobkovým listem, případně klobásou a vaříme do změknutí masa. Klobásy vytáhneme dříve než ostatní maso.

Připravíme si kulatý knedlík Kurka. Suchary, pokud nemáme, můžeme použít dva tvrdé rohlíky, nakrájíme na kousky, přidáme olej, rozšlehaná vejce, druhou cibuli, česnek, na špičku nože sodu a všechno zamícháme. Necháme chvíli stát, aby suchary nasákly. Potom přidáme mouku, okořeníme solí a pepřem.

Dobře promícháme a utvoříme 4 kulaté knedlíky. Je-li hmota řídká, přidáme mouku. Koule vložíme do zelí k masu a vaříme 20 minut. Po 10 minutách knedlíky otočíme a dovaříme.

Vytáhneme je ze zelí a uchováme zvlášt.

Na porci liptovské kurky dáme 1 kouli, jeden brambor a kousek od každého druhu masa a zelí.
user-icon

autor drahomira3


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Liptovská kurka

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena