Recept na 400g skvělé a jednoduché pomazánky.
1 ks | rajče |
pepř a sůl | |
2 lžíce | citronová šťáva |
2 lžíce | nadrobno nakrájená petrželka |
1 stroužek | nakrájený česnek |
4 lžíce | panenský olivový olej |
2 ks | lilek větší |
2 lžíce | mirně opražený piniový oříšek |
2 ks | nakrájená jarní cibulka |
mletý římský kmín |
Lilky propícháme vidličkou nebo grilovací jehlou, dáme na plech a pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 230°C. Musejí být velmi měkké. Upečené lilky přeneseme v utěrce na talíř a necháme vychladnout.
Rajče dáme do misky a přelijeme vroucí vodou. Po 30 vteřinách vodu slijeme a rajče prudce ochladíme studenou tekoucí vodou. Oloupeme je, rozpůlíme a odstraníme z něj semena. Dužninu pak nakrájíme na kostičky a odložíme.
Lilky podélně rozpůlíme, dužninu vydlebeme lžící a dáme do mixéru. Přidáme česnek, olivový olej, citronovou šťávu, piniové oříšky, sůl a pepř a vše rozmixujeme na hladkou hmotu.
Hmotu dáme do mísy, vmícháme do ní jarní cibulky a rajče, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na půl hodiny do chladničky.
Povrch pomazánky posypeme špetkou mletého kmínu a nadrobno nakrájenou petrželkou a podáváme s chlebem.
Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena