Velice chutné a snadné palačinky, které si ochuťte dle vašeho mlsného jazýčku.
Hodnocení
2.9
/ 5 (898x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
VejceNaN -
MarmeládaNaN -
Hladká mouka NaN -
ŠlehačkaNaN -
Kypřicí prášek do pečivaNaN -
TvarohNaN -
Mléko polotučnéNaN -
Postup přípravy
V mléce rozšleháme špetku soli, hrstku cukru, vejce (na 0,5 litru mléka patří 1 vejce), trochu prášku do pečiva (max. 1/3 sáčku) a mouku (dokud není těsto hustší než na lívance). Na pánvi s trochou oleje smažíme tenké palačinky - těsto se dá dobře rozlít na pánvi(pokud se trhají či lepí - přidat mouku). Z obou stran opečené palačinky mažeme marmeládou (vynikající je rybízová či meruňková), srolujeme, přepůlíme a roličky zdobíme buď šlehačkou či rozdělaným tvarohem (do tvarohu trochu mléka a cukru). Pro milovníky vzhledu jídla a pro vzácné hosty doporučuji plnit palačinky jahodovou marmeládou a na šlehačku či tvaroh nalít trochu borůvkového kompotu.
Ale palačinky mají být co nejtenší, takže proč kypré a nadýchané? To je snad vlastnost lívanců, ne?
petrap
když se trhají, přidat vejce, prásek do pečiva nedavam, davam olej a cukr-ideálně vanilkový, špetku soli, když je rum, přidám ho. čím je těsto řídčí, tím jsou palačinky víc tenoučké. Ideálně na větším plameni, at se nesuší. na pánvičku olej či máslo rozetřu štětcem, mastné to nestojí za nic. Před nalitím těsta si pánvičku na cviličku odstavím od plotny, aby se testo stihlo rozlít a pomaham si špachtlí, aby bylo uhlazené a krásně rozetřené po pánvičce. začátečníci at nepoužívají cukr, ten se může připalovat. dobré je s pánvičkou cukat ze strany na stranu, než se testo přestane chytat. Potrhané palačinky se krájí na nudličky a dávají do polévky. Mě se netrhají, ale poslední palačinku většinou spálím :D A flambované jsou nejlepší.
Johanka
Zdravím, chtěla bych se zeptat zkušených kuchařek, jakou jsem udělala za chybu.
Dle kuchařky jsem zkoušela poprvé palačinky, psalo se: 300 g hl. mouky, půl litru mléka, 2 žloutky a nakonec z toho vyšly placky, které byly spíše křupavé a křehké, možná bych to přirovnala spíše k lívanečkům, co myslíte?
Katka
Re: Re:
Většinou se dává hladká mouka, ale když nemáš, tak můžeš dát i polohrubou,ale spíše tu hladkou,nejsou potom tak tuhé.
Katka
Re: prdopeč
Můžeš nahradit i trochou sodovky.Přidává se tam kypř.prášek nebo sodovka na kyprost a nadýchanost.