Pekáč (nebo plech) silně vymažeme máslem nebo herou a dáme vychladit. Troubu předehřejeme na 150 °C.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do žloutků i bílků přidáme po dvou lžicích moučkového cukru.
Nejlépe ručním šlehačem vyšleháme tuhý sníh. Pak šleháme žloutky s cukrem, do této směsi přidáme 2 lžíce kakaa a opatrně vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vychlazeného pekáče. Pečeme asi 10 - 12 minut v předehřáté troubě. Korpus na roládu musíme hlídat.
Tato dávka stačí na běžný hlubší pekáč. Také je možno pekáč vyložit pečícím papírem a i ten opravdu silně vymazat.
Korpus na lázeňskou roládu nestáčíme teplý. Necháme jej vychladnout a mažeme ušlehanou šlehačkou se ztužovačem. Poté teprve zavineme. Lázeňskou roládu necháme vychladit, pocukrujeme a můžeme podávat.
Přesně tak, hlavně korpus na roládu - pokud je pečený přímo na plechu - se z plechu hrozně špatně dostává, i když je plech dokonale vymazaný. Papír používám i na pečení pizzy. Ta je pak vynikající.
Jana z VM
roláda
Znám ji už celá léta a nikdy bych ji nezkoušela péct jenom tak na plechu, i když vymazaném a vysypaném. Vždycky používám pergamenový papír dobře, opravdu dobře vymazaný sádlem, protože roláda je potvůrka a někdy, když se trošku přepeče(pozor na to!) jde špatně srolovat, Proto je nutno hodně vymazat papír - pergamenový nebo pečící.
V létě dávám do šlehačky jahody nebo maliny a nebo ji potírám džemem. Je vynikající a já vždycky peču nejméně dvě.
Marie
Lázeňská roláda
Pekáč v žádném případě nemazat rozpuštěným tukem a pak chladit. Nejdříve vychladit pekáč a pak vymazat studeným tukem nebo máslem. Tak jak někdo můj recept upravil by jste roládu z pekáče nedostali.