60 g | máslo | |
50 g | hladká mouka | |
500 ml | mléko plnotučné | |
120 g | strouhaný parmazán | |
1 balíček | lasagne | |
omáčka | ||
---|---|---|
4 lžíce | olej | |
1 ks | cibule | |
3 stroužky | česnek | |
80 g | celer | |
60 g | mrkev | |
500 g | hovězí mleté maso | |
600 ml | pasírovaná rajčata | |
6 lístků | sekaná čerstvá bazalka | |
3 špetky | sušený tymián | |
podle chuti | ||
sůl | ||
g | mletý černý pepř | |
3 špetky | muškátový oříšek |
Začneme přípravou masovo-zeleninové omáčky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Celer a mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. V hluboké pánvi na oleji necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Pak přidáme mleté hovězí maso, sůl, pepř, drhnutý tymián a za stálého míchání opékáme, dokud maso nezesvětlá a nerozmnělní se na kousky. K tomuto základu přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, nasekanou bazalku a vše zalijeme pasírovanými rajčaty. Masovou omáčku za občasného promíchání dusíme na mírném plameni asi 45 minut.
Mezitím si připravíme bešamel. Na rozpuštěném másle krátce osmahneme mouku a postupně za stálého míchání přilijeme mléko. Vše osolíme, opepříme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a zvolna povaříme asi 20 minut. Ještě do horkého bešamelu zašleháme asi 1/3 sýru a odstavíme stranou.
Dno zapékací misky potřeme tenkou vrstvou masové omáčky, na kterou v jedné vrstvě rozložíme plátky lasagní. Těstoviny potřeme bešamelem, opět navrstvíme masovou směs a lasagne. Vrstvy opakujeme do vypotřebování všech surovin. Poslední vrstvu tvoří masová směs, kterou posypeme sýrem a vše zapékeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 minut.
Lasagne s masovo-zeleninovou omáčkou nakrájíme na porce, rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou bazalkou a ihned podáváme. Hlavní chod servírujeme se zeleninovými saláty.
Jedinečné recepty na lasagne: S mletým masem, špenátem i cuketou
Lasagne - typicky italský pokrm, který se dá připravit na nespočet způsobů. S rajčatovým základem, zapékané s bešamelem či sýrovou omáčkou, s masem i bez. Recepty jsou sice časově náročnější, ale odměnou vám bude pokrm, který opravdu chutná a zasytí. Připravili jsme pro vás 8 variant, ze kterých si určitě vyberete pro sebe tu nej.
Recept na cuketové lasagne s hovězím masem krok za krokem
Vyzkoušejte tuto skvělou variaci na lasagne, kdy těstovinové pláty nahradíte cuketou. Hlavní chod z hovězího masa provoněný zeleninou, bylinkami a kořením.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena