1 ks | jablko | |
1 ks | mrkev | |
500 g | hlávkové zelí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
jalovec | ||
nové koření | ||
celý pepř |
Z hlávek zelí oloupeme svrchní potlučené a špinavé slupky. Zelí pak nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky, osolíme a vložíme do porcelánové mísy. Přidáme na hrubším struhadle nastrouhané jablko a mrkev. Dále přidáme pepř, pár kuliček jalovce a nové koření. Vše pořádně promícháme a stlačujeme po částech do sklenice. Vršek napěchované směsi zaplácneme mikrotenovým sáčkem a zatížíme menší sklenicí naplněnou vodou jako zátěž. Sklenici se zelím necháme v místnosti s pokojovou teplotou a když je zelí prokvašené, tak jej uložíme v chladničce, nebo jej můžeme naložit do menších sklenic a sterilovat.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena