Kysané bílé zelí

Recept na domácí přípravu kysaného zelí - jemně kořeněné, lahodné chuti a vhodné k přímé konzumaci, do různých jídel nebo po tepelné úpravě jako příloha k masitým pokrmům.


4.36x
120 min

Postup přípravy

Zelné hlávky (cca 15 kg) zbavíme vadných listů, rozpůlíme, vyřízneme košťál a kruhadlem nakrouháme do větší nádoby, například dětské plastové vaničky. Použít můžeme rovněž krouhanku z obchodu. Cibuli nakrájíme na kostičky a přidáme ke krouhance. Na jemném struhadle nastrouháme křen přímo na krouhanku. Přisypeme sůl, hořčičné semínko a koprové semínko. Místo kopru můžeme podle chuti použít i kmín. Vše ve vaničce dobře promícháme, až krouhanka pustí šťávu. Potom krouhanku natlačíme do 15 litrů zelňáku, přilijeme uvolněnou šťávu, zatížíme kamenem cca 4 kg těžkým a zelňák na týden postavíme do tepla 20 - 22 °C, aby se zelí rozkysalo. Přebytečnou šťávu uvolněnou při kysání sbíráme a uchováme v ledničce. Potom přemístíme zelňák do teploty 12 - 15 °C a po zpomalení kysání a slehnutí zelí vrátíme zpět odebranou šťávu. Po 2 měsících kysání je zelí vhodné ke konzumaci a můžeme je průběžně ze zelňáku odebírat až do května. Dbáme při tom, aby nad zelím byla stále hladina láku. Potom zbylé zelí s lákem natlačíme do skleniček (370 ml) a sterilujeme 15 minut při 80 °C. Kysané bílé zelí podáváme k různým pokrmům podle chuti. Takto konzervované zelí spotřebujeme do doby, než je k dispozici nové. Energetická hodnota: 117 kJ / 100 g
user-icon

autor Gogela

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Kysané bílé zelí

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena